Арена
Image default

Македонија и државотворноста на македонскиот народ

Прашањето е: Зошто толкав страв од поимите Македонија и Македонци? Зошто
моќни империи и држави покажувале страв на јавна сцена, со тоа што сакале да го
избришат од меморијата на народот тој моќен мемориски запис и свесноста за нивното
моќно потекло? Што е тоа, кое е толку големо во нашето вековно име, како држава и
како народ? Зошто е толку важно името Македонија и поимот Македонци, Македонски
народ?

Целата колумна на Љупчо Ристовски прочитајте ја во печатеното издание на месечникот Арена