Арена
Image default

Дали сте наспани кога  спиете во брачен кревет?

Прочитајте го ова доколку спиете во брачен кревет:

Автор: Проф.Др.Кнегиња Рихтер Соколовска, Нирнберг, Германија

Новите откритија за спиењето на парови се една од актуелните теми на Германското медицинско здружение за сoмнологија.

Научните студии покажуваат колку хронотипот може да влијае на квалитетот на врската: Под хронотип се подразбира генетски вродена предиспозиција која го детерминира времето кога сме максимално активни.На пример, луѓето кои што без проблем се будат рано наутро и исто така порано си легнуваат пропагаат во ран хронотип, а оние кои што се ноќе активни и тешко се будат наутро , припаѓаат во доцен хронотип.

“Паровите со сличен хронотип покажуваат поголема флексибилност и приспособливост во решавањето на нивните брачни  или партнерски проблеми. Доколку двајцата брзо заспиваат, тогаш, според научно истражувачките студии помалку се караат во текот на денот, вели Проф.Д-р мед. Кнегиња Рихтер Соколовска, Директорка на Клиника во Нирнберг, Германија. „Парови со различни хронотипови – на пример, вечерен тип и утрински тип – имаат почесто расправии, истовремено  помалку време за сериозни разговори и заеднички активности, а исто така и помалку сексуален контакт од паровите со ист хронотип.

Според една неодамнешна студија, жените  спијат подобро кога се сами во кревет,  додека мажите генерално спијат подобро кога нивната партнерка е до нив. „Теориите за еволутивна биологија го објаснуваат ова со социјализацијата на мажите и жените“,Кога спие во група, односно во случајов со својот партнер, жената се чувствува во улога на мајка и заштитничка. Според социјалната поделба на улогите, таа е поверојатно одговорна за грижата и грижата за членовите на семејството. Така, грижејќи се за тоа дали децата ќе се разбудат и ќе плачат, таа не може да спие, и на тој начин постелата станува место за  ноќта  работна смена – а кој добро спие на своето работно место? Мажот, пак, се чувствува безбедно и сигурно во групата, бидејќи можеби во неговиот генетски код е врежано архетипското искуство, деа кога ловецот ноќе спие во група, е позаштитен од напад.

Опсежните студии во лабораторија за спиење покажуваат колку паровите што спијат се погодени од ‘рчењето на нивните партнери. Освен тоа, мажите генерално покажувале почести ноќни движења на телото, кои нивните сопруги често ги доживуваат како нарушување на нивниот сон. Дали знаевте дека  помладите парови почесто истовремено ја менуваат положбата на телото во заедничката постела, во споредба со повозрасните парови, кај кои промената на странат на лежење се повеќе се одвива десинхронизиано односне независно од промената на страната на која лежи партнерот.

Една  студија со 504 постари парови  покажа дека мажите чии жени имаат несоница, се жалат на лошо здравје, депресивно расположение, покажуваат песимизам  и се честопати незадоволни во бракот. Според тоа, доколку несоницата кај едниот партнер правовремено се препознае и се лечи, може да влијае многу позитивно врз здравјето на другиот партнер односно партнерка.

Кога станува збор за спиење, забавата во врските често завршува: лекар за спиење зборува за брачни кревети, деца во постари спални соби и зошто односите меѓу Ларкс и бувовите ќе пропаднат.

Луѓето кои заспиваат заедно често имаат поинтимна врска, бидејќи гушкањето навечер дава чувство на  блискост и сигурност додека заспиваат. Ако партнерите одат во кревет одделно, овој пријатен ритуал недостасува навечер. Освен тоа, доколку си легнувате во различно време, ризикувате да се вознемирувате еден со друг, а тоа моќе да влијае неоволно врз секојдневниот живот во заедница. Паровите кои заспиваат истовремено честопати имаат поинтимна врска бидејќи гушкањето навечер им овозможува да се чувствуваат безбедни додека заспиваат.

Мал совет од мене: доколу имате навика да  легнувате многу подоцна од партнерот, прегрнете се и почекајте додека партнерот не заспие целосно. Потоа можете да ја напуштите спалната соба и да си легнете кога вам ви одговара.

Авторката е,психијатар, директор на дневнатаклиника Курамед и редовен професор на Техничкиот универзитет за применети науки во Нинберг, Германија.